Friday, October 29, 2010

Jangan Kecewakan Org yg Mencintaimu

1.       Orang yang mencintai kamu tidak pernah mampu memberikan alasan kenapa dia mencintai kamu. Yang dia tahu di hati dan matanya hanya ada kamu satu-satunya.

2.       Walaupun kamu sudah memiliki teman istimewa atau kekasih, dia tidak peduli! Baginya yang penting kamu bahagia dan kamu tetap menjadi impiannya.

3.       Orang yang mencintai kamu selalu menerima kamu apa adanya, di hati dan matanya kamu selalu yang tercantik walaupun mungkin kamu merasa berat badan kamu sudah bertambah.

4.       Orang yang mencintai kamu selalu ingin tahu tentang apa saja yang kamu lalui sepanjang hari ini, dia ingin tahu kegiatan kamu.

5.       Orang yang mencintai kamu akan mengirimkan SMS seperti ‘Selamat Pagi’,'Selamat Hari Minggu’, ‘Selamat Tidur’, ‘Take Care’, dan lain-lain lagi, walaupun kamu tidak membalas SMS-nya, kerana dengan kiriman SMS itulah dia menyatakan cintanya, menyatakan dalam cara yang berbeza,bukan “aku CINTA padamu”, tapi berselindung ayat selain kata cinta itu.

6.       Jika kamu menyambut hari tahun dan kamu tidak mengundangnya ke majlis yang kamu adakan, setidak-tidaknya dia akan menelefon untuk mengucapkan selamat atau mengirim SMS.

7.       Orang yang mencintai kamu akan selalu mengingat setiap kejadian yang dia lalui bersama kamu, bahkan mungkin kejadian yang kamu sendiri sudah melupakannya, kerana saat itu ialah sesuatu yang berharga untuknya.Dan saat itu, matanya pasti berkaca. kerana saat bersamamu itu tidak bisa berulang selalu.

8.       Orang yang mencintai kamu selalu mengingati setiap kata-kata yang kamu ucapkan, bahkan mungkin kata-kata yang kamu sendiri lupa pernah mengungkapkannya. kerana dia menyematkan kata-kata mu di hatinya,berapa banyak kata-kata penuh harapan yang kau tuturkan padanya, dan akhirnya kau musnahkan? pasti kau lupa, tetapi bukan orang yang mencintai kamu.

9.       Orang yang mencintai kamu akan belajar menggemari lagu-lagu kegemaran kamu, bahkan mungkin meminjam CD milik kamu, kerana dia ingin tahu apa kegemaran kamu - kesukaan kamu kesukaannya juga, walaupun sukar meminati kesukaan kamu, tapi akhirnya da berjaya.

10.   Kalau kali terakhir kalian bertemu kamu mungkin sedang selesema, atau batuk-batuk, dia akan sentiasa mengirim SMS atau menelefon untuk bertanya keadaan kamu - kerana dia bimbangkan tentang kamu, peduli tentang kamu.

11.    Jika kamu mengatakan akan menghadapi ujian, dia akan tanyakan bila ujian itu berlangsung, dan saat harinya tiba dia akan mengirimkan SMS ‘good luck’ untuk memberi semangat kepada kamu.

12.    Orang yang mencintai kamu akan memberikan suatu barang miliknya yang mungkin buat kamu itu ialah sesuatu yang biasa, tetapi baginya barang itu sangat istimewa.

13.   Orang yang mencintai kamu akan terdiam sesaat, ketika sedang bercakap di telefon dengan kamu, sehingga kamu menjadi bingung. Sebenarnya saat itu dia merasa sangat gugup kerana kamu telah menggegarkan dunianya.

14.   Orang yang mencintai kamu selalu ingin berada dekat dengan kamu dan ingin menghabiskan hari-harinya hanya dengan kamu.

15.   Jika suatu saat kamu harus pindah ke daerah lain, dia akan sentiasa memberikan nasihat agar kamu waspada dengan persekitaran  yang boleh membawa pengaruh buruk kepada kamu. dan jauh dihatinya dia benar-benar takut kehilangan kamu, pernah dengar ‘jauh di mata, jauh di hati?’

16.   Orang yang mencintai kamu bertindak lebih seperti saudara daripada seperti seorang kekasih.

17.   Orang yang mencintai kamu sering melakukan hal-hal yang SENGAL seperti menelefon kamu 100 kali dalam masa sehari. Atau mengejutkan kamu di tengah malam dengan mengirim SMS. Sebenarnya ketika itu dia sedang memikirkan kamu.

18.    Orang yang mencintai kamu kadang-kadang merindukan kamu dan melakukan hal-hal yang membuat kamu pening kepala. Namun ketika kamu mengatakan tindakannya itu membuat kamu terganggu dia akan minta maaf dan tak akan melakukannya lagi.

19.    Jika kamu memintanya untuk mengajarimu sesuatu maka ia akan dgn sabar walaupun kamu mungkin orang yang terbodoh di dunia. bahkan dia begitu gembira kerana dapat membantu kamu. dia tidak pernah mengelak dari menunaikan permintaan kamu walau sesukar mana permintaan mu.

20.   Kalau kamu melihat handphone-nya maka nama kamu akan menghiasi sebahagian besar INBOX-nya. Dia masih menyimpan SMS-SMS dari kamu walaupun ia kamu kirim berbulan-bulan atau bertahun-tahun yang lalu. Dia juga menyimpan surat-surat kamu di tempat khas dan segala pemberian kamu menjadi benda-benda berharga buatnya.

21.   Dan jika kamu cuba menjauhkan diri daripadanya atau memberi reaksi menolaknya, dia akan menyedarinya dan menghilang dari kehidupan kamu, walaupun hal itu membunuh hatinya.

22.   Jika suatu saat kamu merindukannya dan ingin memberinya kesempatan dia akan ada menunggu kamu kerana sebenarnya dia tak pernah mencari orang lain. Dia sentiasa menunggu kamu.

23.   Orang yang begitu mencintaimu, tidak pernah memaksa kamu memberinya sebab dan alasan, walaupun hatinya meronta ingin mengetahui, kerana dia tidak mahu kamu terbeban dengan karenahnya. saat kau pinta dia berlalu,dia pergi tanpa menyalahkan kamu, kerana dia benar-benar mengerti apa itu cinta.

Situasi Students Bila Da Dekat Final Exam

1.           Membaca tanpa menghiraukan sekeliling. Yang kepoh jadi pendiam. (orang masuk keluar bilik pun tak perasan, kalau orang tanya pun muka pandang nota je, jawab pon nak tak nak. Kalau jalan.jalan tersepak batu tu, reaksi dia lambat sikit. Sebab otak full load )
2.           Membaca dengan kadar yang cepat. (entah faham ke tak belakang kira, sebab nak jawab subjektif, hentam pon boleh, yang penting ada point nak goreng)
3.           Nak turun café tu fikir 2,3 kali. Tak pun sekali sehari je. Tu pun bungkus.cepat. jimat masa makan kat bilik. Sambil makan boleh membaca apa yg patut.
4.           Time nak exam baru laaa nak full solat. Solat sunat sampai nak batal air sembahyang. Doa macam.macam. (dan.dan. tapi alhamdulillah)
5.           Agak yang nak mereng tu start la nak bukak mp3 volume paling sakit telinga. Tapi time ni memang tak sakit telinga. Sebab sakit otak lebih dari sakit telinga.
6.           Masa tidur pon boleh terbayang-bayang yang baca tadi(ada tu siap ambik handout letak tepi bantal. (Moga-moga dapat buat daya serapan terus lagi bagus.)
7.           Masa borak dengan kawan pun cakap pasal pelajaran je. (ni part tak leh blah la. Time mandi  pun ada yang tanya-tanya. Dahsyat.)
8.           Kalau main message tu balas sikit.sikit je. Pendek pendek. Tak de mase nak fikir taip panjang.panjang.
9.           Sebab nak exam duduk dalam bilik je. Mengadap handout, buku, nota.nota. (jadi beruang kutub, sampai rambut serabai pon tak perasan) selalunye merayau g bilik orang. Tak pun kluar. G main bowling lah. Tgk wayang lah. Pantang ade mase terluang.)
10.        Nak buang sampah pun terbawak pen. (ni kes cuak sangat ni)
11.        Agak2 stok megi tu habis kot untuk orang yang gila study. Jimat masa nak turun café masak air je pastu letak megi. Nak budak pandai sikit tak makan megi. Minum milo. Makan biskut hup seng ke, nestum ke. Roti memang dah prepare dah. Suruh mmber beli.
12.        Nak bukak facebook rasa tak senang gila. Perghh. Membazir.masa. (time ni memang tertekan gila. Kena berperang dengan diri sendiri nak bukak facebook, formspring,blog . Sebab laptop depan mata. Kabel/wifi kat sebelah je. Exam minggu depan. Nanti duduk depan facebook memang buku OFF9 terus.)
13.        Time ni ah baru bukak buku tebal. Bukak kamus tu yang tak tahan tu. Masa lecture dulu tak faham tak de hati pulak nak bukak kamus kan. ;P
14.        Asyik-asyik tengok jam je. Sampai tak cukup jam handphone, jam tangan. Tanya lagi mmber sebelah. Haihhh. Keliru sangat budak nih.
15.        Stok Nescafe, kopi tongkat ali, kopi mak dara, cucu dara semua memang ade lah. Nak stay up.
16.        Hah. Ni memang sure. Meja studi bersepah gila. Mana dengan highlighternya. Pen biru, hitam , merah. Kertas-kertas memang confirm bersepah punya. Agak2 ade nota yang hilang tu mula nak naik angin. Buku semua terbukak. Kalau ada buku tambahan dari library tu semua nak dibukaknya serentak. Ada tu 4,5 buku serentak bukak.
17.        Masa ni lah status facebook, blog “mintak maaf. Doakan exam nanti”
18.        Muka blurr je. Sebab otak dah full tank. Makan sorang-sorang pon dah tak heran. Sebab tak nak membazir mase lepak ramai-ramai. Nanti ade je bende nk borak.
19.        Kalau nak cakap pon tersasul-sasul. Salah cakap. Pastu cakap benda merepek je. Muka dah la cam zombie. Cakap merepek.repek sebab otak fikit handout, nota tak baca lagi vs nak jalan-jalan. Nak borak.borak. sampai satu tahap rasa nak rebus buku dengan handout semua. lagi merepek die cakap sebenarnye, lagi banyak topic die tak cover tu.
20.        Time ni jugak lah baru terfikir kenapa lah aku tak study awal2. Kan senang. Haihh. Pastu ada pulak yang buat azam untuk semester depan. Tak nak buat dah macam sem sekarang. (padahal tiap2 sem azam sama. Tak berubah gak. Tak pun menjadi semangat dia masa awal sem je. Sampai minggu ketiga dah hancusss.)

p/s; aku rasa even budak pandai yang dah score markah carry marks pon study menggelabah jugak. Cuma diorang steady lagi la dari student yang study last minit. Muehehe. Konklusinya, jangan usik budak nak exam. Cepat je die nak naik darah. Sebab hormone dia semua tengah berlaga-laga. Otak pun dah overload. 

Thursday, October 28, 2010

FAR 360 yg grrr!!!

Quite tough for us who take FAR 360..difficult for us to recall our memory what have we learn since Part 1 till now Part 6..pecah pale otak ni tau..mn x nye..4 subjek dlm 1 paper..

FAR 100, 150, 200, 250, 300
MAF 220, 280, 320, 330
TAX 320, 370
AUD 390

Semua ni ade kt dlm paper FAR 360 tau..tp alhamdulillah da lepas da paper tu..lepas la beban n ilang la segala kerisauan yg melanda dijiwa ni..bkn stakat aku jek..student2 yg len pn sme gk..kirenye yg sewaktu dgn aku ni la..huhuhu

For those yg amik akaun tu, sila la simpan segala kenangan yg ada setiap sem utk dibawa ke Part 6 nnt yek..klu leh jgn la buang notes2 n latihan2 yg da buat tu..keep in file..nnt sng nk refer..xde la t’gapai2 n hanyut di lautan sepi..tibe2..hehehe

K, got to go now..next post xtau la ble..dlm ms t’dekat n t’pnjg nnt..hehehe..sekian,wasalam....

Tuesday, October 26, 2010

FiNaL eXaM YG CuaK !!

Kecuakan mula melanda..1st time aku rs cuak yg amat utk exam..maybe this is my final sem for this diploma kot..tu yg cuak semcm jek..tkut bangat deh!!xtau la cmne nk luahkan rs cuak yg melanda ni..
YA ALLAH, bantu lah hambamu ini..tenangkanlah hatiku..aku bermohon kepadamu..
Dear readers, plz pray 4 me ya..thanks~~

Monday, October 25, 2010

Application to Degree ~~~

Keputusan yg agak drastik & amat mengejutkan!!aku amik kptsn utk apply degree..tp aku xnk cont ngan jurusan skrg ni..aku nk tukar bidang lak..aku apply Sarjana Muda Pendidikan(Kepujian)(Pendidikan Jasmani & Kesihatan)..tu 1st choice aku..2nd choice aku amik Sarjana Muda Pengurusan Sukan(Kepujian)..so 2 program ni ade interview..sje jek aku nk apply..hehe

3rd choice bru la aku amik Sarjana Muda Perakaunan (Kepujian) n last skali aku apply Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (Kepujian)(Kewangan)..bukan aku nak sgt pun sbnrnye..sje nk bg mak sedap hati klu ade surat dr uitm dtg..hehehe..nakal gak aku ni sbnrnye kan..nmpk sgt x ikhlas nk apply kan..aku mmg xnak further study dah..tp klu dpt 1st @ 2nd choice, aku g la..sebahagian dr minat aku la jugak kan..


Aku harap dgn application ni mak akan bangga..tp mak nmpk mcm x ske sbb aku lari dr akaun..aku tau mak nk aku proceed ngn akaun..aku xkan n xnak proceed ngan akaun sbb tu kerja gila utk aku..kerja kt ofis tu bkn sng..ssh woo!!slh wt mati woo!!nnt kne jwb ngn pihak atasan @ management..tp klu slh pn bkn slh aku kn..aku ni bkn de degree pn..stakat dip jek..tu pn x abis agy dip aku ni..hehehe


Aku xtau npe mak nak aku keje kt ofis lme a.k.a SY KWONG FOONG & CO tu..mmg la byk benefit klu keje kt sne..tp x bebas sbb ape yg kite wt org lain nmpk n dperhatikan segala gerak geri ni..dah mcm x leyh bernafas tau..rimas sbb klu wt slh nnt mak tau..aku ni dah la x ske sgt kne kongkong..keje kt sne lak rs t’kongkong n dkongkong..bosan tau..da la kt umah cmtu..xkn la kt ofis pn cmtu gk..x hidup aman aku ni tau..

Aku pelik bin ajaib ble mak xnak kongkong abg sgt..padahal ank die gak tu..ank sulung lak tu..pttnye mak harap kt die..bkn kt aku..aku tau la aku ni anak pmpn tunggal..tp bg la aku ni ruang utk berdikari sndri..bkn aku xleh..juz keep your trust on me..it’s enough for me..

Sbnrnye nak citer psl application to degree jek..tp n da melalut smpi mn tah..k la..c u in next post..wasalam~~~

Friday, October 22, 2010

trial to be more better :)

Ntah cmne la leh timbul idea aku nk wt video..huhuhu.. ni gara2 bosan yg amat sgt la ni yg jd cmni ni..utk m’ilangkan kebosanan yg dah jadi tahap babun, aku pun wt la video tu..hasilnya?? lumayan kan..hehe

Aku ni x de la kreatif sgt pun…sbnrnye aku mmg x kreatif lgsg pn..tapi dsbbkan niat n rs nk wt tu tggi m’gunung, aku wt la jugak video tu..movie make jek..bkn la ape sgt kn..huhu

Knp aku wt video tu??knp ek??sbb aku bosan..that’s all..xde kaitan yg hidup @ yg dah meninggal dunia..xde paksaan dr sesape pn..xde org byr pn nk wt tp aku nk gak wt…ske ati aku la nk wt ape pn kn..hehe

Selamat menonton..
video

video

Monday, October 18, 2010

kau dan aku

Begitu mudah ia dilafazkan..begitu lancar dilidahmu..menuturkan setiap patah kata cinta & syg..kau menuturkannya semudah ABC..kata2 yg hanya mampu membuat aku tertanya akan keikhlasan & kejujuran kau dalam menuturkan apa yg kau tuturkan..pernahkah kau memikirkannya??

Hatiku menjadi kering..tiap patah kata yg kau tuturkan, akn ku hayati keikhlasannya..kau memberi & menarik kembali..aku xtau apa yg kau tuturkan hanya sekadar kata2 @ perbuatan kau yg sgt ikhlas yg kau lahirkan dr hati yg ikhlas..janji manismu hanya sekadar dbbir seketika..bukan utk selamanya..aku menjadi ragu dgn kata2 manis mu..

Kau kata kau cinta.
Kau kata kau syg.
Kau kata kau rindu.
Segalanya hanya utkku.
Dlm sekelip mata kau merampasnya kembali.
Kau memutuskan hubungan ini.
Kemudian kau menyambungnya kembali.
Kau buat aku spt aku menagihnya dari kau.
Aku menjadi benci pada kau.
Apa yg kau lafazkan pun menjadi 1 kebencian dlm diriku.
Sungguh, aku benci kau..
Aku sgt bencikan kau…
Sukar utkku percaya lagi mana janji2 kau padaku.
Walaupun kau menangis melutut depan ku, belum tentu aku akan menerima kau sepenuhnya seperti dulu..
Aku xkan menjadi pengemis cinta kau..aku xkan menjadi mangsa penderitaan batinku..aku xkan membiarkan ka uterus meragut segalanya dari aku..aku akan menerima kau seperti dulu andai kau mengubah sikap kau yg amat menjengkelkan itu..

Sunday, October 17, 2010

xtvt yg besh!!

Smlm lek umah sbb next week merupakan study week..study week adlh ms utk belajar n bkn blk umh..spttny cmtu la kn..tp dsbbkan sy ni bkn sorg student yg baik, maka dgn rasminye sy blk umah n I’m home!!yeahh!!al-kisah nk jdkan citer ni, tiket bas k0l 9 pg..tp bas dtg lmbt 50 minit..mmg dah hangin dah time tu..rs cm nk maki jek org kt kaunter..so gerak la dr segmat 9.50 lbh krg cmtu la..lmbt giler babi..ni dah marah la ni..
Smpi kt kl nk dkt k0l 1 gk..tu bru smpi kt bkt jalil..blm smpi umah agy..so menapak la g lrt bukit jalil..nek 1 stesen jek..smpi kt stesen sg besi suda turun..jauh kan umah ku..huhu..dsbbkan xnak n x ske kne jemput unless klu brg byk n berat, maka menapak la dgn hati yg riang gumbira ke rumah..
Smpi je umah ibu, acik n ucu p0n smpi b’sme rombongan mereka..rombongan cik kiah, katenye.huhu..mmg la meriah ble ade rmi org kt umah tp x best sbb x leyh nk tdo..dsbbkn sifat n sikap sygkan budak2, maka sy pn melayan la kerenah adik2 yg masih kecik..mcm2 gelagat budak2 kecik nit p syiok giler layan dorg ni..
Ilang la kepenatan wlaupun mengantuk yg t’amat sgt dgn kerenah budak2 yg x reti nk d0k diam2 kt umah ni..kejap tu kejap ni..tp bukan selalu pun nk tgk budak2 ni happy..kesian gak kt dorg klu asyik suruh bce buku jek..nasib la tu bidak2 yg x matang lg..xde la nk marah sgt pn dorg wt ape..lynkan je la..nk belon pn g bli..then bli la belon plastic yg leh pecahkan n x meletup dgn kuat..hehehe..
Arini menebus kepenatan n keletihan dgn tdo..syok giler tdo..xtau la npe rs sgt la mengantuk teramat sgt..so tdo je la keje ptg td..ni pn rs ngntuk gak wlaupun dah tdo siang..aiseh!!ni la prob klu d0k umah ni..sedap tdo so asyik lyn tdo jek..huhuhu..xde la nk story ape p0wn kan..nk citer tu je sbnrnye..hehe..
C u later..tata..salam..

Friday, October 15, 2010

the last but not least..


Berakhir lah suda sem ni.. Yeay!!! Kuliah da abis.. Now time 4 rest b4 final exam 4 this sem.. Seronok sgt5.. :) pape p0wn kan,kite x leh nk enjoy sgt coz final near the corner..huhuhu..
Last klas, last quiz, last assignment & last day utk sem ni..dgn ini, sy suda b’jya m’abiskan sem ni dgn berjaya!!hehehe.. :p setelah 14 minggu m’hadiri kuliah, (de la ari2 yg skip gak kn) da byk ilmu yg dpt n semakin b’+ ilmu didada, Alhamdulillah suda abis jugak 14 minggu yg menyeksa jiwa ragaku..
Balik rileks n leypak2 utk menenangkan akal fikiran n hati serta jiwa raga yg makin m’berontak akibat t’pencil di daerah yg t’pencil ni..hutan ooo hutan!!bila la nk maju??maju la cepat ye spy nnt pelajar2 yg akn dtg akn rs nikmat kt segamat nan indah ni..
Ok3..Now let’s talk about my last assignment which is FAR 360..this is group asgnment but looks like I’m doing it all alone!!BULLSHIT them!!aku suruh korg wt keje la..bkn bg aku keje..(Leader yg baik kan??) sgt la marah dgn mereka2 yg menyusahkan aku yg bg aku wt keje lebeyh sdgkan dorg wt keje krg dr aku wt..bangang bet0l la dorg ni..bengang jek ngn korunk2 yg menyusahkan hidup aku..
Yg paling bengang skali ble ade makhluk bangang yg just copy n paste jek dr slide presentation..mmg vavi betul la kan..amik ko!!m’dpt skali ngn aku..nasib baik aku dab g mark yg rendah kt korunk2 yg malang tu kan..u deserve it coz u didn’t do your work seriously..klu ikt hati nk je bg lg rendah dr tu..lg bagus!!hahahaha..k la, smpi cni dolu merepek meraban ari ini..
Sekian, wasalam..